Yargıda Anayasaya Aykırı Olduğu Gerekçesiyle Özel Tüketim Vergisi Artışları!
Akaryakıta getirilen yüksek ÖTV (ÖTV) sonrası tepkiler durmuyor. Diyarbakır Barosu da söz konusu konuyu yargıya taşıdı. Çubuk, KHK’nın ‘yürütmenin durdurulması’ ve ‘iptal edilmesi’ için Danıştay’a başvurdu.
Pazar sabahı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile hem akaryakıtta hem de doğal gazda ÖTV’ye zam yapıldı.
Bu artış birçok eserin fiyatının artmasına neden oldu. Zam öncesi 27,5 lira olan kurşunsuz akaryakıtın litre fiyatı 35 liraya, 26 lira olan motorinin fiyatı ise 33 liraya yükseldi. Doğalgazda ÖTV yüzde 224 arttı.
Zamların iptali için son çare olarak yargıya başvuruldu.
VoA’dan Mahmut Bozarslan’ın haberine göre,Danıştay’a başvuran Diyarbakır Barosu, önce ÖTV zammını düzenleyen kararnamenin yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini talep etti.
Başvuruda, zamların Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle değil kanunla yapılması gerektiği vurgulanırken, şu görüşlere yer verildi: , harç ve benzeri mali yükümlülükler ile konulan verginin kaldırılması da kanunda yer almaktadır. olmak zorunda. Bu anayasal düzenlemede geçen ‘kanun’ ile kastedilen, Anayasa’nın 88. ve sonraki maddelerinde öngörülen usule uygun olarak kabul edilen ve yürürlüğe konulan ve adı geçen metinlerle usulüne uygun olarak yürürlüğe konulmuştur. devlet ve maddi anlamda hukuk olarak. Fıkrasına göre kanun hükmünde olan uluslararası antlaşmalardır.’
Arttırma yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olduğu kaydedildi.
“Anayasa’nın 73. maddesine göre vergileri belirleme, değiştirme ve kaldırma yetkisi mutlak olarak Yasamanın yetkisindedir. Öyleyse; 167. maddeye göre Cumhurbaşkanına verilecek yetki, vergi ve benzeri mali yükümlülükler konulması veya kaldırılması ile ilgili olmamalıdır. Aksi takdirde; Verilecek yetki, Anayasa’nın yukarıda sayılan unsurlarına aykırı olacağından; Yine yukarıda da belirttiğimiz gibi bu yetki kullanılarak yapılan vergilendirme ve kaldırmaya ilişkin idari düzenleme görev ve yetki gaspı ile hukuka aykırıdır.
AYM’ye doğrudan başvuru yapılamadı…
Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
‘Yukarıda açıklanan ve re’sen gözetilecek hususlar ile birlikte; 1-Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın 16.07.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7390 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın yürütmesini durdurma ve iptal etme kararı. İptal edilmesi için Anayasa’nın 152. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasını arz ve talep ediyoruz.
Başvuruda vurgulanan 7390 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında ÖTV’ye ilişkin yeni düzenlemeler yer alırken, 7456 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararında Cumhurbaşkanı’na artırma yetkisi veriliyor. Baro, kanunun iptali için doğrudan Anayasa Mahkemesine başvuramaz. Danıştay, Baronun talebini haklı bulursa, Cumhurbaşkanına artırma yetkisi veren kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurabilir.