Artvin Çoruh Üniversitesi Yeşil Bal Üretimi İçin Çalışmalara Başladı
UĞUR İSTANBUL
Artvin Artvin Çoruh Üniversitesi öğretim üyeleri, Ardanuç ilçesine bağlı Zekeriya Köyü’ndeki 2.800 metre rakımlı Aksu yaylasında yeşil balın bulunduğu bölgede ön çalışma başlattı. Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi Ali Murat Kesemen, “Yapacağımız proje çalışmasıyla yeşil balın özelliklerini tespit etmek aynı zamanda yeşil bala karakteristik özelliğini veren bitki florasını tespit ederek bu balın özelliklerinin neler olduğunu ortaya koymak istiyoruz. bitki florası bulunmaktadır. Böylece bölgede yeşil balın yaygınlaşmasını sağlayacağız ve yeşil bal üretiminin artmasını sağlayacağız.” Sürdürülebilir hale gelmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
Artvin Çoruh Üniversitesi Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi Ali Murat Kesemen şunları söyledi:
“Bugün burada bulunma amacımız Artvin Ardanuç ilçesi Zekeriya Köyü Aksu yaylasında bal yetiştiricileri tarafından keşfedilen yeşil bal örneğini incelemek, oradaki yetiştiricilerle bazı toplantılar yapmak ve proje için ön hazırlıklar yapmaktır. Aldığımız bilgiler ve yaptığımız incelemeler sonucunda yeşil balın bölge halkı ve kırsal halk arasında oldukça popüler olduğu görüldü.” Gelişim açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda gerçekleştireceğimiz proje çalışması ile yeşil balın özelliklerini tespit ederek aynı zamanda yeşil bala karakteristik özelliğini veren bitki florasını tespit ederek bu bitki florasının özelliklerinin neler olduğunu ortaya koymak istiyoruz. Bu sayede bölgede yeşil balın yaygınlaşmasını ve yeşil balın yaygınlaşmasını istiyoruz. “Bal üretiminin sürdürülebilir olmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Yeşil balın renginin nereden geldiği konusunda şu an için kesin bir şey söylemek mümkün değil. Sonrasında elde edeceğimiz verilerle konu hakkında net bilgi verebiliriz. çalışmak.”
“ARTVİN BİYOÇEŞİTLİLİK AÇISINDAN EN ZENGİN İLLERDEN BİRİSİDİR”
Artvin Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Öğretim Üyesi Mustafa Aybar şunları söyledi:
“Yaklaşık 9 yıldır Artvin’de çalışıyorum. Ali Murat hocamızın da belirttiği gibi yeşil bal projesi kapsamında birlikte bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Bu çalışma kapsamında balın özelliklerinin belirlenmesinin yanı sıra, yeşil bal özellikle bölgedeki bitki çeşitliliği araştırılıyor ve yeşil bala etkisi ne gibi bir çalışma yapacağız.Türkiye geneline baktığımızda Artvin biyolojik çeşitlilik açısından en zengin illerden biri. Hatta en zengini bile diyebiliriz.Şehrin flora ve fauna açısından zengin olmasının temel nedenlerinden biri rakımın sıfırdan başlayıp yaklaşık 3 bin metreye kadar çıkmasıdır.Bulunduğumuz bölge Zekeriya’dır. Aksu Yaylası, bitki çeşitliliğinin fazla olduğu bir yer olup, 2100-2900 metre rakımlarda geniş bir alana hakimdir.Yeşil bala yeşil rengini veren bitki veya bitkileri flora çalışmaları ile tespit edebilirsek bölgede bu bitkilerin bölgedeki diğer yerlere yayılması mümkün olacaktır. Böylece yıllık yeşil bal üretiminin artmasıyla birlikte yöre halkının ekonomik açıdan kalkınması ve sürdürülebilirliğin sağlanması amaçlanıyor.
“SİZ DEĞERLİ ÖĞRETMENLERİMİZİN KATKILARIYLA DÜNYAYI YEŞİL BALI TANIŞTIRACAĞIZ”
Zekeriya Köyü Muhtarı Ahmet Pehlivan şunları söyledi:
“Bugün Artvin Çoruh Üniversitesi’nin değerli hocaları buraya gelerek köyümüzdeki yeşil bal, çiçek çeşitliliği ve bunun insan üzerindeki etkileri konusunda flora araştırması yapıyorlar. Kaymakamımızın özverisi, Artvin Valiliği ve Ardanuç’un katkıları sayesinde. Belediyesi ve ayrıca Artvin Çoruh Üniversitesi’nin değerli hocalarının da katkılarıyla köyümüzde üretilen yeşil balın dünyaya tanıtılması için hep birlikte çalışıyoruz.Daha önce köyümüzde olan baldı ama yetiştiricilerimiz yeşilin bilincindeydi. bal ama araştırmaya gerek duymadılar ve gerekli analizler yapılmadığı için gün yüzüne çıkmadı.Biz bu durum üzerinde çalışıyoruz.Başladık ve en önemlisi ballarımızın tamamı yeşil çıkıyor bal Bazen kovanların yüzde 70’inde yeşil bal olur, bazen de kovanların yüzde 20’sinde yeşil bal olur.Ballarımızdaki prolin değerleri çok yüksek ve genel olarak 1.100 civarındadır.Yeşil balın rengi yeşil baldır. Meyveyi üreten bitkinin, bulunduğumuz bölge olan Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Zekeriya Köyü’nün Aksu yaylasından gelmesi bizim için özellikle değerlidir. “Balımızı tadanlar zaten balımızın kaliteli olduğunu biliyordu ve bu artık bilim tarafından ve tabii ki öğretmenlerimiz sayesinde kanıtlandı.”