İngiltere Başbakanı Ruanda planına ilişkin yeni anlaşma üzerinde çalışıyor
Yüksek Mahkeme tarafından hukuka aykırı olduğu tespit edilen Ruanda planına ilişkin ise İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, “Hükümet şu anda Ruanda ile yeni bir anlaşma üzerinde çalışıyor ve bugünkü kararın ışığında bunu sonuçlandıracağız. Ben de” dedi. Gerekirse iç mevzuatımızı gözden geçirmeye hazırız.” söz konusu.
Sunak, İngiltere Parlamentosu’nda düzenlenen haftalık “Başbakana Sorular” oturumunda ana muhalefet lideri Keir Starmer ve milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Sunak, konuşmasının başında Yüksek Mahkeme’nin, hükümetin Ruanda’ya düzensiz göçmen gönderme planının hukuka uygun bulunmaması yönündeki kararına ilişkin bir açıklama yaparak, “Hükümet şu anda Ruanda ile yeni bir anlaşma üzerinde çalışıyor ve biz de bu yönde bir çalışma yürütüyoruz” dedi. Bugünkü kararın ışığında bunu sonuçlandıracağım. Gerekirse iç mevzuatımızı da gözden geçirmeye hazırım.” dedi.
Düzensiz göçü durdurma kararından vazgeçmeyeceğini belirten Sunak, mahkeme kararının hükümet politikalarına etkisi hakkındaki soruyu yanıtlayarak, “Ulusal mevzuatımız ve uluslararası anlaşmalarımız hala engelleyici ise yasalarımızı değiştirmeye hazırım” dedi. ve uluslararası ilişkileri gözden geçirin.” söz konusu.
Ana muhalefet lideri Keir Starmer’in hükümetin düzensiz göçle mücadelede başarısız olduğu yönündeki iddialarına yanıt veren Sunak, ana muhalefetin bu tür göçü engelleyecek her adıma karşı olduğunu söyledi.
“Gazzelilerin acılarını kimse inkar edemez.”
Britanya Parlamentosu’ndaki İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri Stephen Flynn, Sunak’a, Dışişleri Bakanlığı görevine atanan eski Başbakan David Cameron’un “Gazze’deki insanlar her zaman saldırı ve baskı altında yaşıyor” ifadesini kullandığını söyledi. açık hava hapishanesinde.” Bana sözlerini hatırlattı.
“Başbakan, derhal ateşkes ilan edilmezse bu salondaki herkesin açık hava hapishanesinin mezarlığa dönüşeceğini göreceği konusunda hemfikir mi?” Flynn sordu. diye sordu.
Bu soruya Sunak, “Gazzelilerin acısını kimse inkar edemez” dedi. Sözleriyle yanıt verirken, yardım malzemelerinin girişi ve esirlerin bölgeden çıkışı için Gazze’deki çatışmalara insani ara verilmesi kararını her zaman dile getirdiğini söyledi.
Flynn ayrıca Gazze’de 4 binden fazla çocuğun öldüğünü, bebeklerin yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde oksijensiz kaldığını hatırlattı.
Ateşkes çağrısının parlamentoda oylanması konusundaki düşünceleri sorulduğunda Sunak, Flynn’e şunları söyledi: “Hükümet olarak duruşumuz net. İsrail’in kendini savunma hakkı var ve biz de onu destekliyoruz. İsrail, Hamas’ın şok edici şok edici tavrı karşısında acı çekti.” terör saldırısı.” söz konusu.
Çatışmaların insani açıdan durdurulması yönünde çağrıda bulunduklarını hatırlatan Sunak, Filistinlilerin acılarının hafifletilmesi için çalışmaya devam edeceklerini belirtti.
Sunak, İngiltere’nin iki devletli çözüme verdiği desteği yineledi.